ing. arch. Marie Švábová - Odraz 7-8/2022

22.07.2022 00:00

Dne 3. července letošního roku se dožila devadesátky ing. arch. Marie Švábová. Zakázala mi napsat, že v plné svěžesti. Mohu ale s klidným svědomím napsat, že je na svůj věk v dobré fyzické kondici a zejména v plné svěžesti duševní.

Je jedním z mála roztockých občanů, o kterém se můžeme dočíst v encyklopedii. Pro zájemce uvádím odkaz: (Kdo je kdo – architektura, vydala Agentura kdo je kdo, Praha 2000). Celým jejím různorodým dílem prolíná snaha po harmonii, kontext s prostředím, ať už se jedná o územně plánovací dokumentaci nebo interiéry, návrhy svítidel, nábytku.

Ve stručném přehledu uvádím územní plán zóny Národní kulturní památky Vyšehrad, zastavovací plány sídlišť řadových rodinných domů v Nizozemí (registrace ve svazu nizozemských architektů), v Praze 6 koncepci zástavby řadových domů Na Babě. Od 70. let minulého století do současnosti se zabývá metodikou analýzy zástavby historických měst - „památkovým urbanizmem“ (Pražská památková rezervace 1976, regulační plán historického centra v Kroměříži 1992 – oboje publikováno univerzitou v Lundu). Projektovala a realizovala četné rekonstrukce památkově chráněných měšťanských domů (Pelhřimov) hotel Wolker a návrh novostavby Bílého lva v Karlových Varech, vnitřní prostory historických objektů: rekonstrukce Španělského a Rothmayerova sálu na Pražském hradě, navrhla nábytek, svítidla a textil v malostranských palácích užívaných parlamentem ČR, saunu a bazén včetně nového podsklepení v západním křídle zámku Lány. Z novostaveb jsou charakteristické stavby v památkově chráněných areálech: objekt pro správu hřbitovů na Vyšehradě (2000), obřadní síň na hřbitově v Ďáblicích – (2006). Její celoživotní práce byla v roce 2018 oceněna cenou Jože Plečnika.

V Roztokách nic z jejích realizací nenajdeme. Jen jako členka stavební komise zastupitelstva konzultovala návrh Tyršova náměstí. Výsledkem těchto konzultací je náměstí otevřené do parku a alespoň náznaky optického uzavření Masarykovy třídy protilehlými rizality s podloubím.

Členství v české komoře architektů a projektovou činnost ukončila před deseti lety. Ale bez práce být nedokáže. Věnuje se práci v Asociaci sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (pro zájemce uvádím odkaz na tuto asociaci www.asorkd.cz), spolupracuje s kulturní komisí ČSSD a píše kritické články ke kontroverzním projektům novostaveb především v historické Praze.

PhDr. Vít Calta

předseda MO ČSSD Roztoky