Boží mlýny ?

18.09.2010 00:00

 

Možná si ještě vzpomenete, jak před několika měsíci poslal zastupitel Matas zastupitele Štiftera někam, kam se tomuto rozhodně nechtělo. Zastánci páně Matase pak Štifterovi vyčítali, že se následně svěřil čtenářům Odrazu. Snažil se tímto způsobem s celou záležitostí vyrovnat. Učil své skautíky slušnosti a úctě ke stáří. A teď tohle.

A proč o tom píšu? Na srpnovém zasedání zastupitelstva ve stínu jiných událostí zcela uniklo pozornosti, že jsme tu byli svědky toho, jak melou boží mlýny. Stalo se to ve chvíli, kdy přítomný zástupce firmy Aldera prezentoval hospodaření minulého roku. Měl to připravené hezky. Jeden obrázek hezčí než druhý. Problém ale nastal, když se ho zastupitelé zeptali na podrobnosti. A byli na něj ti oškliví zastupitelé opravdu zlí. Neustále mu kladli otázky, na které neznal odpověď. A když už občas něco věděl, hned mu to vynahradili sérií otázek, na které odpověď neznal. Zastupitel Matas, i v sedě o hlavu vyšší než okolí, v sobě nezapřel volejbalistu. Každé nahrávky využil ke tvrdé smeči. A zalíbilo se mu to tak, že pokračoval i když toho ostaní nechali. A když už do soupeře bušil delší dobu, začal se opakovat a všem bylo jasné, že z něj opravdu už nic nevytluče, se to stalo. „Ať už de ten Matas do...“.

Ano. Přesně tam, kam poslal on sám před několika měsíci Štiftera. A kdo že to řekl? To byste neuhádli. Plukovník Karas. Šéf místních komunistů, působící v poslední době spíše jako ekonomický poradce místní ODS.

Nechtěl jsem nejprve věřit svým uším. Že by se opravdu historie opakovala? Podíval jsem se na Matase. Byl na tom stejně jako já. Zanechal svého křížového výslechu zástupce Aldery a díval se na plukovníka Karase jako hráč kolektivního sportu, kterého fauloval vlastní spoluhráč. Podíval jsem se na Štiftera. Z jeho tváře jsem vyčetl smíšené pocity. Určitě mu vytalulo na mysli rčení o božích mlýnech, jeho skautské srdce mu ale zakázalo, aby se z toho radoval. A jak se tvářil autor výroku? Nijak. Ten starý voják prostě umí ovládat své pocity. Starostka jej taktně upozornila, že to bude nahrané na zvukovém záznamu. A on zase nic. Zřejmě se v bitvách, kterými prošel, naučil ovládat tváří tvář nepříteli svou mimiku. Zastupitel Matas pak po chvíli předčasně opustil zasedání. Doufám jen, že se neodebral tam, kam byl poslán. A čeho jsme tu byli svědky. Generační solidarity napříč politickým spektrem? Spíš toho, jak melou boží mlýny V podání páně Karasově to ale zřejmě nebyly mlýny boží.