Ekobordel - Odraz 7-8/2018

28.07.2018 00:00

Pokud není člověk lhostejný ke svému okolí, tak si všimne, pokud je tam něco, co tam nepatří. A pokud je to něco, co je ohyzdné či dokonce zdraví a životu nebezpečné, tak se rozhodne, že s tím něco udělá. Dojde na radnici a vyhledá příslušný odbor. Tam ho se zájmem vyslechnou a slíbí nápravu. Že se půjdou podívat a pak to budou řešit. Proto opustí úřad s pocitem uspokojení, že něco dobrého udělal a věří, že krása a bezpečnost leží na srdci i úřadům. Po několika týdnech či měsících mu to nedá a jde se optat, co že to učinili za kroky. Doví se, že ještě nebyl čas, ale že se vynasnaží. Tak to všechno hodí na papír a odnese na podatelnu a čeká. Do 30 dnů mu přijde odpověď, že se s jeho požadavkem seznámili a že to určitě vyřeší. A zase čeká a zase nic.  

V Roztokách bydlím od svých devíti let, takže něco pamatuji. Na polích se pěstovalo obilí, cukrová řepa, kukuřice a vojtěška. Po sklizni bylo pole vláčeno a nasetý ozim. V zimě se po bílých pláních proháněli běžkaři a v místech, a kde byl trochu kopeček, jezdily děti na sáňkách, bobech a pekáčích. Lidi chodili na procházky a se psy. Všichni byli spokojení a šťastní. Po revoluci se začalo stavět jako o život. Ne na všechny domy se ale dá s obdivem koukat. Nechápu, jak mohli úředníci na stavebním úřadu takové paskvily vůbec dovolit. Slavná firma Ekospol slibovala krásné prostředí a úžasný výhled do krajiny a dokonce Lesopark. Lesopark tu skutečně máme. Nikoli ale tam, kde byl plánovaný. Vznikl samovolně z náletových dřevin na téměř všech pozemcích, kde Ekospol zatím nemůže stavět. Po odchodu zmiňované firmy po ní zůstal "Ekobordel", ve kterém se vesele množí všechna možná savá a žravá havěť a alergenní porost včetně náletových dřevin.

Podle § 3 zákona č.326/2004 Sb. o rostlinářské péči je péče, kterou tu předvádí Ekospol naplněním skutkové podstaty přestupku dle §47b) odst.1, písm.d) zákona č. 200/1990 Sb. A pokuta může být až ve výši 200.000,-Kč. Když jsem se na odboru životního prostředí ptala, tak prý Ekospolu pokutu dali ale pan Korec jim odpověděl, že nic platit nebude a že je to diskriminace. Ale nápravu také nezjednal. A tak lidi mají dál plné byty alergenů, mají červené a oteklé oči, chronickou
rýmu, astma atd.

Od členství v komisi pro životní prostředí jsem si slibovala, že s tím budu moct něco udělat. Ale není tomu tak. Jedna dáma delegovaná zelenými mi v diskusi o Ekobordelu dokonce řekla, že ty nálety, přesněji černý bez, jsou tam proto, že tam žije nějaký vzácný pták a čekají až zahnízdí. No já sice nemám vysokou školu, ale na 100% vím, že jen jeden pták nikdy nezahnízdí.

"Ekobordel" ale není jediné, co mi vadí. Na konci naší, nyní nově opravené ulice, stojí stará hrušeň napadená rzí. Pod uschlými větvemi chodily děti z blízké školky a její ovoce chutná pouze vosám a to hodně. Usilovala jsem o její pokácení aby nějaká suchá větev nespadla na nějaké mrně, nebo aby je nepopíchaly vosy. Ale nakonec jsem se dověděla, že se strom kácet nebude, protože je podle místostarosty památečný. A odstranily se jen suché větve a kecky, které na stromě visely 30 let. Pokud je ale nějaký strom skutečně památečný, měl by se ale o něj ale vlastník lépe starat. Třeba tak, že odstraní náletový višňový porost pod ním a průřez provede tak, že ze stromu nezůstane jen torzo. A není to první případ takovéhoto zásahu. Něco podobného máme i u rybníčku, kde je to další ukázka toho, jak Ekospol pečuje o životní prostředí v Roztokách.

Členství v odborné komisi tedy nepomůže. Nechtělo by to vyměnit vedení radnice ?

Jaroslava Bošanská