Malá polemika o autobusu a jiném - Odraz 11/2012

10.11.2012 00:00

Tak vážení, není to tak dlouho, když mi jeden známý řekl, představ si, že snad brzy bude jezdit autobus na Solníky, a nezávisle jsem to četl v nějakých novinách, abych Vám pravdu řekl, tak mě ten známý dostal a ty noviny taky.

Já nejsem proti autobusu na Solníky, ale pokud bude jezdit na rezidenční místo Solníky, tak by pochopitelně autobus měl zajíždět k finským domkům až na náměstí Jana Procházky, dále do Tichého údolí a zpět na Tyršovo náměstí a dále do horních Roztok až na spojnici ulic Nad Vinicemi, Václavská, Legii a Zeyerova.

No, a zbývá nám Žalov a tam by měl zajíždět do ulice v Potokách a k restauraci na Růžku.

Ve všech lokalitách, o kterých píši, bydlí většinou starousedlíci a ještě k tomu dost seniorů, což se o rezidenční čtvrti Solníky říci nedá, a z většiny těchto lokalit je to k  autobusu dál než ze Solník a hlavně po mnoha horších cestách a vždy v jednom směru do kopce. Od žádného starousedlíka jsem neslyšel nějakou stížnost, že to má na autobus daleko, to jenom slyším ze Solníků.

K Solníkám bych rád ještě dodal, že většina jeho obyvatel jsou podnájemníci, kteří nemají trvalý pobyt v naší obci (bráno podle RZ neboli SPZ). Pokud je mi známo, RZ má být taková, jaké je trvalé bydliště majitele. Z těchto lidí obec nic nemá.

Dále v celé obci vyjma průjezdné silnice Nádražní, Lidická, Přílepská, která je značena jako hlavní značkou P2, a ulice Přemyslovská, která je hlavní, a to kvůli autobusům, je přednost z prava, jenom na SOLNÍKÁCH, je výjimka, a to mi nikdo neřekl proč. Když jedeme ulicí Masarykovou, plynule najedeme na ulici Bernáškova a přijde křižovatka s ulicí V Solníkách, která je označena jako hlavní značkou P2, a ulice Bernáškova je označena "Dej přednost" značkou P4. Pojedeme-li ulicí Felklova na křižovatku s ulicí Čáslavského, máme značku P4 "Dej přednost", ale z ulice Čáslavského žádnou. Pojedeme-li ulicí Čáslavského na křižovatku s ulicí V Solníkách, musíme znova dávat přednost, i když v ulici V Solníkách žádná značka neříká, že je hlavní, a tak bych mohl pokračovat. Pokud máme  naší obec bez značek, proč jsou v Solníkách? A nebo Solníky jsou samostatná obec? Tak potom bych souhlasil s tím, ať tam autobus zajíždí, ale rezidenční místo Solníky si tento autobus platí samo.

Mám ještě jednu připomínku, a to k ulici Masarykova v oblasti panelových domů. Před panelovými domy se opravují chodníky, na kterých ve dne a v noci parkovala vozidla, i když to zákon o provozu vozidel zakazuje, a ejhle opravuje se a vozidla se vejdou na parkoviště a asi se parkuje i jinde, jenom ne na chodníku. Tak doufám, že až se položí zámková dlažba na chodníky, které díky zámkové dlažbě nebudou postaveny na tak velkou zátěž jako jsou vozidla, a že vozidla budou parkovat tak, jak momentálně nyní, a městská policie si to snad pohlídá.

Děkuji za přečtení.

Stanislav Čáslavka