Malá procházka roztockými ulicemi - Odraz 10/2011

08.10.2011 00:00

Dnešní procházku začnu ulicí Jeronýmovou z Husova náměstí. Vozovka zde byla z větší části hliněná a se sklonem na pravou stranu směrem na chodník kde byly stopy po někdejším asfaltu  a při deštích se tam tvořily kaluže přibližně deset metrů dlouhé a něco kolem dvou metrů široké které zasahovaly až k plotům přilehlých nemovitostí ( foto č. 1 ).  Nastal důvod tuto ulici opravit. Opravily v létě v roce 2009  Technické služby města Roztok. Až potud by bylo vše v pořádku. Ale pak to začalo. Již 15. 06. 2010 si poprvé po rekonstrukci ulice obyvatelé Jeronýmovy ulice stěžují znovu. A to hlavně majitelé domu s číslem popisným 560. A právem  (foto č . 2). Opět louže, ale už o větší délce a to až 30 metrů, šířce 1,5m a hloubce asi 15 centimetrů. Projíždějící vozidla házejí vodu na plot domu kde je umístěn domeček na plyn a elektřinu. Všichni víme, že tyto domečky nejsou vodotěsné a toto kropení vodou jim jistě nesvědčí (foto č . 3). Městský úřad Roztoky obyvatelům domu  čísla popisného 560 odpověděl 21. 06. 2010.Cituji ´´Ve věci stavu části komunikace Jeronýmova Vám sdělujeme, že dne  15. 06. 2010 proběhlo místní šetření za účasti ředitele Technických služeb a vedoucího odboru správy a rozvoje města. Oprava silnice nebude v žádném případě jednoduchá a bude i finančně náročná. (kde je záruka na již provedenou rekonstrukci?) Zároveň Vám sdělujeme, že k předmětné opravě dojde až v průběhu podzimu 2010 (podepsána paní Eva Maršíková),,. No a nám už začal podzim 2011 a do dnešního dne nikdo nic nedělá a asi ani v nejbližší době dělat nebude. I laik pozná, že oprava ulice byla doslova odfláknutá a na občanovi zase zůstane, aby si spáchané škody nastříkanou vodou zaplatil sám.  Přitom by stačilo na kraj chodníku nainstalovat provizorně zábradlí s vlnitým plechem, aby voda nemohla stříkat na plot, ale zarážela se o tuto překážku a tím by se zabránilo i jízdě po chodníku.

No a začneme druhý soudek. V únoru letošního roku stavební komise  odhlasovala  opravu ulic Jungmannova a Masarykova hlavně směrem na Solniky. Na křižovatce Nerudova Masarykova směr Solniky je takový výmol, že auto jedoucí 40 km/hod chytá výfukem. Jdeme dál a jsme u lékárny v Masarykově ulici, ještě více propadlá vozovka a propadlina vede až k obchodu Centrum levného nákupu. To jsou pasti na řidiče, kdy si může zničit vozidlo. Podle mne by tam Technické služby mněli dát aspoň značku pozor výmol. O ulici Jungmannova už ani není třeba mluvit ta je mnohem horším stavu než Masarykova. A kdy se tyto ulice budou opravovat?  Asi v zimě. Tak to nám to zase hodně dlouho vydrží . V srpnu letošního roku v Masarykově ulici před vysokými paneláky bylo nějaké družstvo asfaltérů a flikovali tam záplaty na pár výmolů. Že by to byla ta naplánovaná oprava za 1 800tis. Korun?

Mám tady poslední soudek. Když se začalo stavět na Solnikách zrekonstruovala se ulice Obránců míru z důvodu, aby po ní mohla jezdit těžká vozidla na stavby tam probíhající (vozidla však stejně jezdila, kudy chtěla). Zůstává nám otázka proč? Odpověď zní, no protože se nikdo z tehdejšího vedení města nepostaral o osazení značek B13 (Zákaz vjezdu vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez). Málokterá vozovka u nás v Roztokách je postavena na těžká vozidla. A mnohá tato vozidla ještě k tomu zastavují na chodnících a ty na tuto zátěž nejsou postaveny vůbec. Můj návrh je osadit většinu ulic značkou B13(vozidla do 3,5t maximálně do 5t ) s dodatkovou tabulkou popelářům vjezd povolen. Nebo popelářům vystavit výjimku zdarma vždy na celý rok jako to mají například v Praze. Ten, kdo  potřebuje větší auta, by si musel  dojít na městský úřad pro roční výjimku nebo pro výjimku na předem učených dnů (samozřejmě za úplatu). Jak osobně pozoruji vozidla zásobující naše obchody a obchůdky v našem městě, jedině Tesko a Albert používají vozidla o větší hmotnosti. Takže jediná dodatková tabulka zásobování ke značce B13 by byla v Nerudově ulici za hotelem Akademik.  Řeknete, že se vyhodí peníze za značky. Něco se nám vrátí z výjimek a větší část s toho, že nebudou tak ničené již zničené městské komunikace.

Čáslavka Stanislav ml.

v Odrazu nebyla otištěna třetí fotka