Malá roztocká polemika - Odraz 6/2013

08.06.2013 00:00

Po delší odmlce, kdy jsem si myslel, že psát do Odrazu již nebudu, protože na argumenty, které uvádím ve svých článcích, nikdo nereaguje nejen nápravou, ale ani diskusí, jsem se rozhodl zase napsat.

V Masarykově ulici nám udělali nový chodník ze zámkové dlažby. Chodník je celkem pěkný, jen nám v zimě více klouže. Je také trochu křivý, protože se nevyrovnaly do roviny obrubníky. No nechme to tak, jak to je, a buďme rádi i za tuto ne moc kvalitně odvedenou práci. Ale na tento chodník někdo nechal udělat pruh cihlové barvy asi 80 centimetrů od obrubníku směrem do chodníku. Ať jsem hledal v dopravním značení, jak chtěl, nikde jsem tuto barvu nenašel. Barvy na příčné nebo vodorovné čáry jsou pouze žluté a bílé, na označení parkovišť se musí používat barva pouze bílá!! A zároveň musí být takto označené parkoviště označeno dopravní značkou IP 11g (částečné parkování na chodníku podélné). Pruh v cihlové barvě není nic jiného, než ozdoba jinak šedého chodníku. Na takovém chodníku smí zastavit a stát pouze sanitka, hasiči a státní nebo městská policie, pokud uvedená vozidla mají zapnutá výstražná světla (majáky). Zkuste takhle zaparkovat v Praze nebo někde jinde. Pokuta vás určitě nemine. U nás v Roztokách se vše toleruje. A i když jsou parkoviště prázdná, tak stejně skoro všichni raději zastaví na chodníku. Přeci nepůjdou o 3 metry dál. Je to pouze a pouze pohodlnost.

U těch nových chodníků ještě chviličku zůstanu. Máme tady jednu novou perlu a to v Masarykovy ulici u domu popisných čísel 772 a 773. Z tohoto domu svedli dešťovou vodu na chodník (ze zákona se to nesmí). V zimě se tam dělala louže, která zamrzala, a lid roztocký na ní krásně padal. Tak nám někdo koncem dubna na tom novém chodníku udělal dva příčné žlábky široké asi 25 cm. hluboké asi 8 cm (viz. foto) U obrubníku jsou kanálky zakončené tak, že se v nich drží voda a začne odtékat teprve až se kanálek naplní, a to přepadem přes obrubník na silnici. Velice by mne zajímalo, kdo tohle povolil. A kdo bude zodpovědný za úrazy, které se tam mohou stát. Takto byla v minulosti svedená dešťová voda u jiných domů v Masarykově ulici. Tam se to ale muselo zrušit. A proto se ptám: „tady se to smí?“ a „proč?“

Dále se nám propadá nový chodník před bývalou samoobsluhou pana Blažka. Jezdí na něj dost lehkých nákladních vozidel a skládají na něm zboží pro dvě prodejny (levné zboží a masna). Kdysi se zboží se do této prodejny vozilo zadem. Je tam rampa na skládku zboží a nikdy jsem neviděl nikoho skládat zepředu. Dnes pro zvětšení prodejní plochy prodejny Levné zboží si z rampy udělali obchod a zboží vesele skládají z chodníku. A já se ptám: „proč se toto toleruje?“

 No nechme chodníky a pojďme se podívat na místní komunikace. A začnu komunikacemi obousměrnými. Na nich se má podle zákona o pozemních komunikacích stát pouze ve směru jízdy, pokud to není dopravní značkou upraveno jinak. U nás se ale parkuje v protisměru a nikomu a hlavně policii to nevadí. I když kolikrát sami policisté stojí mezi takto v protisměru postavenými vozidly oni sami správně. Je to zase v lidech, „přeci já se nebudu někde otáčet, abych se postavil správně, vždyť to nikdo neřeší“. No a nakonec jednu perličku o ulici jednosměrné. V Jeronýmově ulici každý den i několikrát jezdí vozidlo z domu číslo 716 v protisměru. Když tohoto člověka potkáte a slušně mu řeknete, že jede obráceně, tak Vám vynadá a jeho manželka Vám smetákem ještě mlátí do auta (na to mám svědky z této ulice.

Stanislav Čáslavka