Přechody - nepřechody a zmatek ve značení - Odraz 7-8/2011

30.07.2011 00:00

Máme novou příjezdovou komunikaci. Ale něco nám tam chybí. Pokud půjdete pěšky v dolních Roztokách z parkovištěu zámečku k Vltavě přejdete starou silnici a podchodem pod dráhou se dostanete na chodník který Vás povede dále ulici Za potokem posledním vilkám v Roztokách. Tady je  možné přejít na druhou stranu směrem k Vltavě nebo na hráz za VUAB. Na tuto vozovku vede chodník se vstupem na ni, ale chybí nám tu přechod. Někdo na něj prostě zapomněl. Přitom je to, zejména v létě dost frekventovaná cesta, kterou hojně využívají i maminky s kočárky.

Ale i téměř všechny přechody v Roztokách existující jsou nedostatečně označeny. V Roztokách jsem nenašel přechod, který by nebyl skoro smazán a to i na hlavní průjezdové komunikaci. Skoro nikde nejsou dopravní svislé značky IP 6 nebo A 11. Při horší viditelnosti jako je mokro, sluníčko a hlavně v zimě sníh tak řidič neví kde přechod je. Za nejhorší považuji přechody na Tyršově náměstí, křižovatku Lidická – Palachova (pod prodejnou Albert) a křižovatku Lidická – Přemyslovská.

Nejen přechody jsou slabinou našeho města. Další je dopravní značení obytných zón. Obytné zóny jsou označené značkou IP 26a (začátek) a IP 26 b (konec). Až sem by to bylo v pořádku. Pokud vyjíždíme z obytné zóny musíme uposlechnout značku IP 26b dej přednost všem vozidlům na vjíždějící komunikaci. Ale v Roztokách je přednost zprava a u nás v Roztokách se prostě značky nedávají ani na taková místa kde vozidlo přijíždějící s prava přednost nemá!

Celé Roztoky jsou bez značek, kromě průjezdové komunikace. Jen na křižovatce Masarykovy a ulice V Solnikách jsou umístěny dopravní značky P 2 a  P 4 dej přednost v jízdě a hlavní silnice. Opravdu je to tu jak v Kocourkově.

V Roztokách představitelé města, státní policie a městská policie toleruje stání na chodnících. Někteří řidiči ale stojí na chodníku tak, že chodec má problém projít, natož maminka s kočárkem. Tito uživatelé chodníku musí používat silnice a v zimě technické služby města nemohou s mechanizací čistit chodníky. V Masarykově ulici u panelového domu popisných čísel 895 až 899 stojí dokonce vozidla tak, že pokud přijede sanitka, nemá kde u daného vchodu zastavit.

Stanislav Čáslavka ml.