Ušetříme pár kroků za cenu smrti ? - Odraz 6/2018

16.06.2018 00:00

Tak se nám město po dlouhé době rozhodlo zpříjemnit cestu z nového sídliště Na Panenské. A to tak, že nám z ulice Na Panenské na ulici Lidickou na stávající chodník udělá krásný nový přechod. Ale ouvej. Tento přechod bude hned za zatáčkou. A navíc řidičům přijíždějícím od Velkých Přílep do Roztok zakrývá viditelnost sloup veřejného osvětlení. Takže řidič nemá dostatečný přehled ještě ve vzdálenosti cca 50 metrů. Můžete namítnout, že ještě není namalované dopravní značení V7, tedy bílé čáry přes vozovku. Ale řidič začíná na přechod dobře vidět, až když je od něj asi 25 metrů. A to je podle mého názoru pozdě.

V Roztokách stále víc a víc cyklistů jezdí po chodnících. A příchod na přechod je ze severní strany udělán z kopečka. A tak se cyklista po sjetí tohoto sjezdu okamžitě ocitne na silnici a ani nestihne sesednout z kola a stát se na přechodu chodcem, (což zásadně nečiní)jak mu to nařizují pravidla silničního provozu. Další problém tam vidím pro maminky s kočárky a malými dětmi a osoby se sníženou pohyblivostí.  Bez semaforu je tento přechod přechodem smrti.

Zajímalo by mne, který dopravní architekt to dokázal takto namalovat a který policista z Dopravního inspektorátu to povolil. A hlavně, kdo z roztockých vedoucích činitelů (starosta, místostarosta nebo někdo jiný?) tuto variantu vůbec navrhl. Já osobně bych tento přechod posunul více západně a to asi o 150 metrů, někam do míst bývalého vrakoviště dnes autodílny pana Čermáka. Tam by bylo vidět z obou směrů.

A ještě jedna "prkotina". Týká se Vidimovy ulice, která je jednosměrná a průjezdná je směrem od Lidické do Zaorálkovy. Problémy začaly, když se na rohu Vidimovy a Lidické postavil nový obytný dům.  Obyvatelé tohoto domu mají u svého domu ve Vidimově ulici cca deset parkovacích míst. No a problém nastane ve chvíli, když jiný obyvatel této ulice jede domů a obyvatel toho nového domu jede třeba do práce. No jo, ale on si pán přece nepojede do Zaorálkovy, on to přeci nebude objíždět. Tak holt jede protisměrem na Lidickou a tento výjezd si dokonce dovolí vynucovat nad jedoucím vozidlem ze správné strany. Obyvatelé tohoto domu dokonce nebyli patrně líní značku B2 "Zákaz vjezdu všech vozidel" vyvrátit a zahodit ji rohem. Já je při tom osobně neviděl, ale komu jinému by vadila? Dodnes nikdo tuto značku znova nepostavil. Jen ji kdosi přidrátoval na plot. Sice špatně, na levou stranu místo na stranu pravou, ale i to je lepší, než nic. Městská policie v Roztokách nemá kapacitu zde hlídkovat, tak se desítky aut denně prohánějí v poklidu protisměrem.

Stanislav Čáslavka