Zamyšlení nad volebními výsledky

10.12.2010 16:05

Tomáš Šalamon ve svém komentáři k volbám v Odrazu 11/2010 jako největší zajímavost uvádí, že jsem dosáhl novodobého rekordu v minimálním počtu získaných hlasů potřebných pro vstup do zastupitelstva. A v úvodníku se píše, že se ti, kdo se diví, že kandidáti s vyšším počtem hlasů se do zastupitelstva nedostali, se diví „vlastně právem“. Těší mne, že se v Odrazu píše o rekordech. Myslím si ale, že pokud se někdo diví tomu, jak byly rozpočítány mandáty, diví se nikoli právem, ale pouze na základě vlastní neznalosti. Na tu ale má „vlastně právo“.

Já shledávám tento volební systém nejspravedlivějším ze všech. Statisticky by každý zastupitel měl zastupovat průměrně 4,76% voličů. Přepočítávání volebních výsledků na mandáty vypadá na první pohled složitě. Zajišťuje ale, že se konečné výsledky tomuto ideálu co nejvíce blíží. Nejvíce voličů, stejně jako minule zastupuje Ladislav Kantor, tentokrát 7,57%. Nejméně pak každý ze zastupitelů ODS - 3,89%. Vůči volební straně VPM je to kruté, každé jiné rozdělení mandátů by ale bylo ještě nespravedlivější. Kdo konkrétně pak bude tu kterou volební stranu v zastupitelstvu zastupovat nerozhodují její kmenoví voliči. Rozhodují o tom ti, kdo volí zcela či alespoň částečně osobnosti napříč kandidátkami.

A jak by vypadalo složení zastupitelstva kdyby postupovalo prvních 21 kandidátů s nejvyšším počtem hlasů? Zastupiteli by se nestali paní a pánové Pařízek, Turoň, Matas, Jungwirthová a Calta. Místo nich by postoupili paní a pánové Hrouda, Matysová a Moravcová za DOST a Pejša a Mudra za TOP09. Složení zastupitelstva by vypadalo takto (v závorce počet voličů, které by zastupoval jeden zastupitel za tuto stranu). DOST 7 (2,70), TOP 6 (2,95), Sakura 3 (4,79), ODS 2 (7,79), Netřesk 2 (5,90), a VPM 1 (7,57). A 14,58 % voličů by své zastoupení v zastupitelstvu nemělo. I malému dítěti musí být jasné, že toto složení zastupitelstva by se zastupitelskou demokracií nemělo naprosto nic společného. Zajímavé pak je, že z pohledu koalice-opozice v Roztokách by se nestalo vůbec nic.

Naopak spravedlivější než současný se na první pohled jeví předchůdce dnešního rozpočítávání mandátů, kdy se rozpočítávalo pouze lichými čísly a nebyla 5% hranice pro vstup. ODS by tak získal jen 3 mandáty a VPN mandáty 2. V tom případě by ale každý zastupitel ODS zastupoval 5.19% voličů a každý zastupitel za VPM 3,785%. Součet rozkmihů od ideálního čísla (4,76) je menší, než u současného. Pokud počítáme odchylku každé strany jen jednou. Pokud tuto odchylku vynásobíme počtem mandátů, pak se spravedlivější jeví systém současný.

A proč že jsem dostal tak málo hlasů? Pouze proto, že naše volební strana neměla ve svých řadách nikoho tak známého a populárního, jako ostatní malé strany. I tak jsem ale dostal o 10% hlasů víc, než byl průměr naší kandidátky. Kdo získali více než 10% hlasů než byl průměr strany šli nahoru a seřadili se podle skutečného výsledku. Nikdo nikam nepadal.

Tomáš Šalamon se domnívá, že Úbytek voličů KSČM byl způsoben přirozenou cestou. Ta má ještě jeden ošklivý výraz „odúmrť“. Celostátně ztratila KSČM proti minulým komunálním volbám1,12% hlasů. V Roztokách ale 3,33%. V roce 2006 ztratila proti roku 2002 1,67%. (Tehdy získala ČSSD 7,36). Proto se domnívám, že mnohem víc než „přirozená cesta“ se na tomto poklesu podílí to, zda kandiduje jiná levicová strana. Z těch, kdo volil naši stranu by tedy zhruba polovina při její absenci ve volbách byla volila KSČM, polovina někoho jiného.

I další přesuny hlasů o něčem vypovídají. Zelení a Sakura získali v součtu mírně lepší volební výsledek než když zastupitel Matas působil v lůně Sakury. Mírně si polepšil Netřesk, který zřejmě již není tolik chápán jako volební sdružení Trigemy. Mírně si naopak pohoršila VPM. Kam se tedy podělo těch 13,40% hlasů DOSTu a 6,26% hlasů ODS? Má je TOPka. Proto mne docela pobavil názor, že DOST je levicové uskupení. Kdyby tomu tak bylo, kandidoval bych za něj.

Slíbil jsem tu i doložit svá další odvážná tvrzení z Odrazu 12/2010. DOSTu chybělo 319 hlasů tedy 16 voličů po 21 hlasech k tomu, aby získali 5 mandátů (pátý dělenec DOSTu by přeskočil čtvrtý dělenec ODS). DOST získal v prvním okrsku jen 9,19% hlasů. Přitom před 4 lety jeho výsledky v tomto okrsku byly průměrné. Těch 319 hlasů představuje v tomto okrsku 7,93% hlasů. A ve většině okrsků dost získal víc než 17,02%. Jak výsledek v okrsku č.7 zachránil Zelené? Pro průchod do zastupitelstva bylo třeba získat nejméně 2200,80 hlasů (pátý dělenec DOSTu, který zůstal na nepostupovém 22 místě). Zelení získali 2332 hlasů, tedy o 132 hlasů (v jejich případě 14 voličů) více. Pokud by pro ně tedy hlasovalo o 14 voličů méně, skončili by pod čarou. Druhý nejlepší výsledek dosahli Zelení v okrsku č. 3 a to 4,77%. Pokud by byli v okrsku 7 získali horší výsledek než 6,66, zůstal by jejich první dělenec na 22. tedy nepostupovém místě.